Intrebari frecvente

În ce perioadă a anului vor fi disponibile stațiile automate de închiriere biciclete Sibiu Bike City?

Sistemul este disponibil pe tot parcursul anului, cu excepția perioadei din sezonul rece. În funcție de condițiile meteo din această perioadă a sezonului rece sau în alte situații excepționale, programul de utilizare poate să difere.

Intervalul orar de închiriere este 06:00-24:00, de luni până duminică.

Cine poate utiliza sistemul Sibiu Bike City?

Sistemul Sibiu Bike City este accesibil oricărei persoane, în următoarele condiții:

– să aibă peste 14 ani la data înregistrării

– să fie apt pentru ciclism și să nu aibă contraindicații medicale

– să respecte prevederile OUG nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare

– să respecte prevederile HG nr. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind  circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Tricicletele pentru seniori sunt destinate și pot fi utilizate doar de către această categorie de utilizatori.

Tricicletele adaptate cu sisteme de pedalare accesibile pentru persoane cu dizabilități sunt destinate și pot fi utilizate exclusiv de către această categorie de utilizatori.

Cum pot închiria o bicicletă/tricicletă?

1 Descarcă aplicația disponibilă în Google Play sau App Store
2 Înregistrează-te în aplicație sau pe bikecity.sibiu.ro
3 Identifică pe harta din aplicație o stație de închiriere disponibilă în apropiere
4 Selectează planul tău tarifar
5 Deblochează o bicicletă pentru a o închiria, prin una din cele 2 modalități:

Scanează cu aplicația codul QR de pe bicicletă

Sau

Tastează codul din 5 cifre generat de aplicație la stația de andocare

Pot împrumuta cuiva abonamentul meu?

Nu. Abonamentele sunt nominale și nu pot fi utilizate decât de persoana abonată.

Cum pot debloca o bicicletă din stația de andocare?

Ai 2 variante: Scanează codul QR al bicicletei folosind aplicația Sibiu BikeCity sau tastează codul din 5 cifre din aplicație la stația de andocare.

Cum returnez o bicicletă în stația de andocare?

Împinge ferm bicicleta cu roata din față în spațiul dedicat din stația de andocare până când se aude un „click” mecanic. Așteaptă semnalul luminos verde pentru a confirma că bicicleta a fost blocată cu succes în stația de andocare. Un semnal luminos roșu va apărea dacă operațiunea nu a putut fi realizată cu succes, caz în care trebuie să încerci din nou. Dacă semnalul roșu persistă, trebuie să urmezi aceeași procedură, la o altă stație de andocare sau să contactezi dispeceratul Sibiu BikeCity la numărul de telefon 0791 001 100.

ATENȚIE! Bicicleta este în continuare în posesiunea ta până când este blocată înapoi intr-o stație de andocare, iar blocarea incorectă a acesteia ți-ar putea aduce costuri suplimentare.

Este obligatoriu să port cască de protecție?

Indiferent cât de des mergi cu bicicleta, este esențial să cunoști regulile de circulație pentru bicicliști, mai ales că respectarea lor te va ajuta să te feresti de incidente neplăcute în trafic.

Este recomandat ca bicicliștii să poarte cască de protecție pentru mai multă siguranță, însă acest lucru nu este obligatoriu. Dacă ieși în afara localității, îmbrăcămintea cu elemente reflectorizante este obligatorie. Totodată, poți purta diferite elemente reflectorizante pe picior, pe braț sau chiar pe rucsac și pe cască.

M-am abonat online. Pot începe să folosesc serviciul imediat?

Da. Poți descărca și utiliza gratuit aplicația SibiuBikeCity pentru a închiria bicicleta.

Am returnat bicicleta, a apărut semnalul luminos roșu, dar nu mai pot extrage bicicleta din stația de andocare. Ce fac?

Contactează serviciul clienți la numărul 0791001100 și anunță defecțiunea. Lumina roșie indică faptul că bicicleta nu a fost bine blocată și că este în continuare în posesia ta până când este blocată corespunzător sau preluată de un tehnician Sibiu Bike City.

Ce fac dacă nu am o stație de andocare liberă pentru a parca bicicleta?

Prin excepție, în situația în care toate sistemele de andocare ale unei stații din sistemul SIBIU BikeCity sunt ocupate la un anumit moment dat, utilizatorul va putea preda bicicleta prin blocarea acesteia in imediata apropiere a staţiei. Perioada de închiriere se va putea finaliza numai dacă sistemul GPS al bicicletei recunoaște că aceasta se află în spațiul virtual predefinit al unei stații SIBIU BikeCity.

Ce fac dacă nu există biciclete disponibile în stația la care mă aflu?

Consultă harta de pe website sau aplicație pentru a identifica o stație cu biciclete disponibile. Harta este actualizată în timp real.

Ce fac dacă bicicleta a fost furată?

În cazul furtului bicicletei, utilizatorul are obligația ca în cel mai scurt timp să declare furtul la Poliția Municipiului Sibiu, să informeze telefonic Dispeceratul SIBIU BikeCity la numărul de telefon mobil 0791 001 100 și să comunice copii după declarație și documente (înregistrate la Poliția Municipiului Sibiu).

Ce fac dacă am avut un accident cu bicicleta?

Raportează incidentul serviciului de relații clienți la numărul de telefon mobil 0791 001 100 și respectă legislația în vigoare în legătură cu raportarea incidentelor în trafic. Reține că ești responsabil de bicicletă câtă vreme aceasta se află în posesia ta, adică până la blocarea ei într-o stație de andocare sau până la preluarea ei de către un tehnician Sibiu BikeCity.

Ce fac dacă bicicleta este defectă?

Utilizatorul este obligat să anunțe dispeceratul SIBIU BikeCity la numărul de telefon mobil 0791 001 100 la apariția oricăror defecțiuni pe durata folosirii bicicletei și să o returneze la cea mai apropiată stație, după andocarea acesteia să acționeze butonul de reparații prevăzut pe sistemul de andocare.

În situația în care nu se mai poate continua deplasarea cu bicicleta, trebuie să anunțe dispeceratul SIBIU BikeCity și să aștepte operatorul în vederea efectuării procedurilor de preluare a bicicletei.

Care sunt obligațiile mele în calitate de utilizator al sistemului?

(1) Utilizatorul are dreptul de a folosi bicicletele exclusiv pentru uzul propriu.

(2) Echipamentul închiriat va fi folosit exclusiv de utilizatorul în cauză și doar pentru transportul personal.

(3) Utilizatorul trebuie să folosească bicicleta doar pe trasee și rute corespunzătoare nivelului său de experiență.

(4) Utilizatorul este obligat să returneze bicicleta preluată la timp conform prezentului Regulament şi în starea în care a fost preluată, cu excepția uzurii normale.

(5) Utilizatorul este obligat să nu înstrăineze bicicleta ridicată și să nu comunice codul numeric pentru deblocarea bicicletei unei alte persoane.

(6) Utilizatorul este obligat să nu utilizeze bicicleta în condiții care pot deteriora bicicleta.

(7) Utilizatorul este obligat să nu depășească sarcinile maxime admise de 150 kg pe bicicletă din care maxim 10 kg în coș.

(8) Utilizatorului îi este interzis să participe la curse de biciclete sau să practice sporturi extreme, folosind bicicleta închiriată;

(9) Utilizatorul este obligat să nu subînchirieze la terți sau să nu fie utilizate în alte scopuri comerciale, profesionale (curier, livrare produse, publicitate, etc.).

(10) Utilizatorul este obligat să comunice sau să își actualizeze datele personale ori de câte ori este cazul.

(11) Utilizatorul este obligat să respecte prevederile O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ale H.G. nr. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 precum și a celorlalte prevederi legale referitoare la deplasarea pe bicicletă în siguranță pe drumurile publice sau pe pistele special amenajate.

(12) Utilizatorul are răspunderea integrală în caz de orice incidente (evenimente rutiere, tamponări, accidente, etc.) cât și pentru daunele de orice natură (materiale, morale, fizice etc.) provocate unei terțe părți pe durata utilizării bicicletei. În acest caz are obligația să informeze în cel mai scurt timp, telefonic Dispeceratul SIBIU BikeCity la numărul de telefon mobil 0791 001 100 și ulterior să comunice copii după documentele întocmite în aceste situații. Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Sibiu nu este răspunzător în cazul oricăror incidente/accidente/pagube de orice fel, cauzate prin folosirea bicicletelor de către utilizatori.

(13) Utilizatorul este obligat să folosească echipamentul închiriat în condiții de exploatare normală, să evite lovirea sau pierderea subansamblelor echipamentului închiriat și este interzisă transportarea bicicletelor cu orice mijloc de transport fără acordul prealabil, în scris, al operatorului. În caz contrar, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Sibiu va putea pretinde despăgubirea la valoarea de piață a reparației sau a echipamentului (subansamblului) lipsă.

(14) La apariția oricărei defecțiuni survenite pe perioada utilizarii (frâne, manete frâne, schimbătoare, ghidon, șa, cadru, roți, spițe, jante, lanț, etc.), utilizatorul are obligația să anunțe telefonic Dispeceratul SIBIU BikeCity la numărul de telefon mobil 0791 001 100. Este interzisă repararea sau orice modificare adusă bicicletei, de către utilizator.

(15) În cazul furtului bicicletei, utilizatorul are obligația ca în cel mai scurt timp să declare furtul la Poliția Municipiului Sibiu, să informeze telefonic Dispeceratul SIBIU BikeCity la numărul de telefon mobil 0791 001 100 și să comunice copii după declarație și documente (înregistrate la Poliția Municipiului Sibiu).

(16) În situații deosebite în care se constată că nu se respectă prevederile legale ale prezentului regulament, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Sibiu, poate întrerupe utilizarea bicicletei și va asigura transportarea acesteia la stații de andocare sau service, notificând utilizatorul care a închiriat bicicleta.

(17) Pentru încălcarea prevederilor alin. (1) – (16) din cuprinsul prezentului articol, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat poate dispune ca măsură administrativă anularea contului și după caz a abonamentului și după caz, aplicarea unei interdicții de accesare a sistemului.